BABY - Alexanders sidor

Här kan ni läsa om mina baby-erfarenheter:
graviditet
förlossning
Alexanders sidor
Namnförslag

Here you can read all about my baby-experiences:
the pregnancy
the delivery
Alexander´s pages
Nameproposal
Aquí podeis leer todo sobre mis experiencias de bebe:
el embarazo
el parto
las páginas de Alexander
Nombres de propuestas

1a månaden mars-apr
2a månaden apr-maj
3e månaden maj-jun
4e månaden jun-jul
5e månaden jul-8agu
I Sverige 8agu-5sep
6,7e månaden 5sep-okt

8e månaden okt-nov
9e månaden nov-dec
10e mån. dec-jan
11e mån. jan-feb
12e mån.feb-mars
12-18 mån.
18 må.-2 år
 

Alexanders 10e månad / month / mes

24 december - 23 januari

 

Första julen med sjukdom
Det var Alexanders första jul och vår första jul med barn. Vi försökte fira som vanligt men eftersom vi varit sjuka, och jag fortfarande var lite klen så blev det lite si och så med förberedelserna. Som tur var så hade ju Alexander ingen tidigare jul att jämföra med så för hans del så blev det nog en höjdare.
Julens höjdpunkt blev nog i alla fall kartongerna, papprena och alla fina snören som man kunde leka med och framför allt den stora kartongen som bilen kom i. Den var så stor att han själv fick plats där och där trivdes han.

Kusinen Hugo med familj kom från Sverige för att fira nyår. Hugo var förfärligt snorig och när Alexander fick se hans napp så blev han som tokig och skulle ha den till varje pris, något som Hugo inte hade något emot. Om han fick rycka tillbaka den efter 3 sekunder förståss. Denna lek hade som resultat att efter två dagar var Alexander sjuk igen med snor och nästäppa. Något som sedan gick över till öroninflammation. Hela jul, nyår och trettondag sjuka i än det ena, än det andra. Vi provade att försöka att suga ut snoret med en sug för att hjälpa honom att andas men han skrek som om det gjorde jätteont så det la vi av med. Så provade jag att droppa koksaltlösning i näsan och det hjälpte lite men det som hjälpte mest var att droppa bröstmjölk i näsan. Jag vet inte vart jag hade läst det men jag har läst att bröstmjölk hjälper mot det mesta från röda stjärtar till nästäppa, så jag provade.

I denna vevan så ammade jag bara på morgonen och under nästäppe-tiden så ville han inte amma för att han inte kunde andas och när det gick över så ville han inte ens ammas då.
Så då försvann morgonamningen och med den var amningen avslutad för denna gången och jag hade inte ett enda dugg med det att bestämma. Lite sorjligt var det men nu kan jag ju ta mig ett glas vin när jag vill.

Sover hela nätterna
Nu började Alexander sova hela nätter mer som en regel och det var bara ibland som han vaknade på nätterna och behövdes tas upp för att vyshas till sömns. Det verkar som om han vaknar för att han inte hittar nappen så ibland går det bra att bara stoppa in den så sover han vidare utan problem. Ibland har han som vana att vakna ett par gånger på kvällen innan han når djupsömnen och ibland går det hur bra som helst. Vaknar gör han runt 8 på morgonen som en klocka. Octavio har haft en jättetur många helger då han sovit till 8.30 och ibland til 9 helt utan anledning.

Stå själv + går
Alexander hadde ju sedan tidigare lärt sig att ställa sig upp med hjälp av något att hålla sig i och han ställer sig upp så fort han får tillfälle. Det är problemet på nätterna för så fort som han vaknar så ställer han sig upp istället för att ligga ner och somna om. Nej upp och stå på en gång och man riktigt ser hur han vinglar omkring för han är alldeles sömndrucken.

Nu också, vid 9½ månad så har han börjat att släppa taget och står och vinglar lite innan han sätter sig ner på baken med en duns. I vissa fall har han till och med hunnit ta ett steg innan han faller. Men vi har ingen brådska. Han behöver inte lära sig gå än, det är fortfarande tidigt. Det är bättre att ta det lugnt och få in balansen först. Det är ju så hårda stengolv här så man är orolig för att han ska ramla och slå sig. Han är fortfarande i sin lekhage och leger så förnöjt däri i flera timmar. Han kryper omkring däri, reser på sig, släpper taget, kikar ut för att se vad vi gör utanför och när han blir trött så gnäller han för att bli upplyft.

Klappa händerna, vinka, give me five
För var dag som går så ser man att Alexander håller på att lämna bebisstadiet och är på väg att bli ett barn. Octavio och jag förundrar oss ständigt över vad han lär sig göra och vad han hittar på.
- Är det verkligen samma lilla plutt som kom för ett par månder sedan? Det känns inte som om det har gått någon tid alls.
Han har lärt sig att klappa i händerna, han vinkar, han gör tittut med händerna över ögonen och han slår mig i handen om jag håller upp den och säjer "give me five". Allt detta bara när han själv vill förståss och inte alltid när man ber honom om det eller passar situationen, men han är såååå söt!

Äta bitar + av vår mat
Jag har börjat att öka mängden bitar i Alexanders mat för i en broshyr som jag har står det att barn vid 10 månaders ålder skall kunna äta vanlig mat som hackas eller rivs grovt, så då provar jag. Det gick lite trögt i början, han var lat och ville hellre svälja direkt än att tugga. Naturlivtvis måste det vara jobbigt om man inte är van. Men han ville ha mat från våra tallrikar när vi åt och den var ju inte pureád, men att äta en hel skål med bitar var väl jobbigt. Nåja lite i taget och så småningom så vande han sig. Nu äter han nästan hela bitar och brödbitar och tuggar så fint.

Han har börjat att använda pincettgreppet och kan plocka upp ärtor, majs och brödbitar och stoppa i munnen. Han ser så söt ut.

Nu äter han en skål gröt till frukost. Sedan välling med smörgåsbitar. Till lunch får han en skål mat och så äter vi frukt tilsammans till efterrätt. Mellanmål efter middagsluren som kan vara gröt eller kompott. Till middag mat igen och sedan en vällingslurk i soffan med oss innan det är dags att gå och lägga sig.

När pappa kommer hem
Pappa är Alexanders idol. När han kommer hem från jobbet så brukar han leka i hagen men när han ser Octavio så blir han alldeles tokig. Han hoppar upp och ner och skriker av upphetsning. Octavio får inte ens gå på toa och byta om för då börjar Alexander att gråta och tror att han inte ska leka med honom. Så kommer O och tar upp honom och då skiner han som en sol och vill bara busa, och det gör O med honom, han busar hela tiden och lockar honom att skratta. Det är inte svårt, han behöver bara låtsas att snubbla eller göra sig en pajas så kiknar A av skratt.

Sitter i vagnen framåt och tittar/skrattar åt folk
När jag är ute och går med vagnen så har jag märkt att A börjat att titta mer bakåt än framåt, från sin sida alltså. Därför har jag börjat att vända vagnen så att han sitter med ansiktet framåt och så att han ser vad som händer framför. För det mesta så går det bra men ibland så vill han titta på mig och då vänder jag tillbaka (bra med flyttbart handtag på vagnen). Men som sagt så vill han titta framåt och då tittar han på allt som kommer i hans väg. Alla personer som passerar blir granskade från topp till tå och pratar någon med honom så blir han allvarlig och säjer inte ett knyst. Men när vi går så pekar han med finger åt allt och pratar och domderar i vagnen. Fortfarande är han rädd för motorcyklar som låter mycket och om de kommer bakifrån och skrämmer honom så slår han ut med händerna och ser ut som om någon hotar honom med pistol.

Pappa nattar på kvällarna
Nu när jag inte ammar på kvällarna eller nätterna så beslutade vi att Octavio skulle börja att lägga Alexander också och att det var dags att A började somna i sin säng och inte när vi gungade honom i armarna. Vi fick ta det lite pö om pö. Att O nattade var inget problem, det gick så bra så. Men att somna i sin egen säng blev värre. Först en stund i armarna och en godnatt-visa. Så buff i rumpan i sängen tills han somnade. Vissa kvällar blev otroligt långa och det kunde ta upp till en timme innan han somnade. O sa:
- Tror du inte att han får ont i rumpan av allt buffande?
Men vad ska man göra? Utan buffar så börjar han att snurra runt i sängen och att ställa sig upp.
Vi får se hur det går.Alexander i parken med kusinen Hugo.


Alexander i parken med kompisen Paula 1½ månad äldre än han.


<<< Föregående månad / previous month / mes anterior

Nästa månad / next month / próximo mes >>>

ENTRE - ALBUM - BABY - DIET - SVERIGE - GRAN CANARIA -