BABY - Alexanders sidor

Här kan ni läsa om mina baby-erfarenheter:
graviditet
förlossning
Alexanders sidor
Namnförslag

Here you can read all about my baby-experiences:
the pregnancy
the delivery
Alexander´s pages
Nameproposal
Aquí podeis leer todo sobre mis experiencias de bebe:
el embarazo
el parto
las páginas de Alexander
Nombres de propuestas

1a månaden mars-apr
2a månaden apr-maj
3e månaden maj-jun
4e månaden jun-jul
5e månaden jul-8agu
I Sverige 8agu-5sep
6,7e månaden 5sep-okt

8e månaden okt-nov
9e månaden nov-dec
10e mån. dec-jan
11e mån. jan-feb
12e mån.feb-mars
12-18 mån.
18 må.-2 år
 

Alexanders 11e månad / month / mes

24 januari - 23 februari

Alexander står själv nu. Han är i sin hage och leker eller i sin spjälsäng och den mesta av tiden tillbringar han ståendes eller gåendes runt runt med ena handen på räcket. Rätt var det är så kan han släppa taget och stå där själv en bra stund och det verkar nästan som om han inte är medveten om vad han gör för tittar man på honom och frågar:
- Nämen Alexander står du alldeles själv, så blir han så stolt och börjar att skratta och då trillar han omkull. Ibland tar han ett steg eller två rakt ut i luften och så sätter han sig ner på rumpan med en duns.

Under karnevalen här så var vi ute på gatorna och tittade på spektaklet. Ljudnivån är ganska hög men Alexander blev inte rädd. När trummorna satte igång att trumma och alla började att dansa så började han så smått att röra sig lite i famnen och vippa med huvudet och snart så hade han rytmen i blodet. Så fort som han hör trummor eller musik nu så vippar han med huvudet, vaggar med kroppen fram och tillbaka eller så ställer han sig upp och försöker att dansa. Octavio har gett honom ett par slagpinnar och visat honom hur man slå takten och i sin hage kan han sitta och försöka att slå takten med pinnarna.

Alexander talar eller övar på att tala hela dagarna. Det låter som om någon som inte kan tala svenska försöker att tala. Långa haranger över vad som han ser runt omkring oss. När vi är ute med vagnen så talar han med folk som går förbi och ibland låter det nästan som han skäller på dem. Varenda en som passerar blir granskad från huvud till tå. När han gråter så säjer han ma ma ma ma... Men jag tror inte att han vet vad det betyder för han har aldrig sagt det för att få min uppmärksamhet. Ett ord är det som sticker ut som han använder jättemycket. Det låter ungefär som UMDÄDUMDÄ.

En dag fick jag för mig att jag skulle prova om han ville ha bröstet. Men han tittade på mig med sådan avsmak att jag blev alldeles paff. Det var precis som om han sa:
-Är du inte klock. Tror du att jag ska stoppa denna saken i munnen.
Inte klokt va att en sådan sak som han gjort i hela sitt liv, glömmer han på en månad och kommer inte ihåg ett smack av vad det ska användas till.

Vi har varit på två födelsedagskalas hos två av Alexanders kompisar, Lucas 2 år och Paula 1 år. Det märks nu att Alexander tycker att det är roligt med andra barn. Han tittar på dem och försöker förstå vad de gör. Än så länge så leker de inte tillsammans men de kan leka bredvid varandra. Problemet är bara att de andra barnen redan går och det gör inte Alexander och han blir frustrerad då och vill kunna också. Han är lite för snäll också, eller snäll och snäll vet jag inte om jag ska kalla det. De andra barnen kan puffa till honom eller ta saker ifrån honom och han tittar bara på dem eller börjar att gråta. Men han har aldrig gjort något åt någon som jag kan se. Bara så att han försökte använda Paula som stöd för att resa sig upp och bägge två for i golvet med en smäll. Han har inte bitits eller dragits i håret eller tagit något från någon annan som den leker med. Men det kommer väl det med. Ibland så tycker jag bara så synd om honom hur de andra behandlar honom, men det gäller att lära sig tidigt.

På vardagarna så äter Alexander själv för Octavio kommer så sent från jobbet. Men på helgerna så försöker vi att äta tillsammans. Men det kan bli problem för då vill inte Alexander äta sin mat utan det som ligger på våra tallrikar, även om det är samma som hans, fastän mer mosat. Man kan lura honom genom att ge honom sin mat med min gaffel och det går bra, men mest så får han smaka på vår mat om den inte är för stark. Han kan hantera bitar nu ganska bra och tuggar så fint fastän han inte har fler än 2 tänder. Om det är för stora bitar så spottar han ut och han har en utomordentlig teknik som gör att han kan urskilja en bit mitt ibland en sked mosat och spotta ut just den biten. Annars så har han inte tackat nej till eller spottat ut någon mat hittills för att han inte tycker om den. Spottar ut gör han när han inte vill ha mer och då kan man försöka spela pajjas och så går det ner lite till eller också så struntar man bara i det.

Han börjar bli stor nu och börjar att få sin egen vilja. Det går inte bara att forsla honom hit och dit. Man måste locka eller distrahera ibland. Ibland blir han arg och då skriker han rakt ut som ett lejon. Ibland så kastar han sig raklång på golvet och morrar vilket man måste hålla utkik efter för vi har ju stengolv och skulle huvet dunka i så skulle det nog gå itu för det sker med sådan kraft och ilska.
Jag vet inte hur jag ska hantera detta än för jag kommer ju inte att tolerera vilket beteende som helst men än är han för liten för att förstå förklaringar. Hittills så har jag bara lyckats med ett förbud och det är att dra i lampsladdarna vid sängen. Det har han förstått att han inte får. Men ibland blir frestelsen för stor och han fingrar lite på dem och tittar på mig för att se vad jag ska göra.
- Alexander säjer jag då och då lägger han av. Peppar peppar ta i trä, hur länge ska det vara?

Annars så har han inte så många ovanor som jag inte tycker om. Han slår på skeden när det är mat på den så att det stänker, det är mycket irriterande. Så slår han i ansiktet men det kan bero på att han inte kontrollerar sina händer. Jag försöker att visa "klappa fint" men när han blir uppspelt så blir han alldeles sprattlig.

 


Mamma klädde ut mig till pepparkaka på karnevalen.


Alexander 10 månader. Nu ser man tydligt att han fått mammas gröna ögon.


Damsugaren, tvättmaskinen och golvmoppen är jätteintressanta saker.


I parken med mamma och pappa. Jag kan gå själv om någon håller mig i handen.


När jag var på karnevalen fick jag en klubba av en pajjas. Jag visste på en gång hur den skulle användas. Även fast jag aldrig provat en sådan i hela mitt liv.

 Jag på karnevalen med mamma och pappa. Efter det fick jag smak för musik och speciellt trummor och slåpinnar. Jag började att dansa varenda gång jag hör musik.


På karnevalen träffade vi kompisen Ariko med pappa Eduardo.


Mormor och morfar tog hand om mig dagen efter när mamma och pappa behövde sova.


Jag är och hälsar på mormor och morfar i Playa del Ingles och får bada i deras pool. Det gör ingenting att det var iskallt.


<<< Föregående månad / previous month / mes anterior

Nästa månad / next month / próximo mes >>>

ENTRE - ALBUM - BABY - DIET - SVERIGE - GRAN CANARIA -