BABY - Alexanders sidor

Här kan ni läsa om mina baby-erfarenheter:
graviditet
förlossning
Alexanders sidor
Namnförslag

Here you can read all about my baby-experiences:
the pregnancy
the delivery
Alexander´s pages
Nameproposal
Aquí podeis leer todo sobre mis experiencias de bebe:
el embarazo
el parto
las páginas de Alexander
Nombres de propuestas

1a månaden mars-apr
2a månaden apr-maj
3e månaden maj-jun
4e månaden jun-jul
5e månaden jul-8agu
I Sverige 8agu-5sep
6,7e månaden 5sep-okt

8e månaden okt-nov
9e månaden nov-dec
10e mån. dec-jan
11e mån. jan-feb
12e mån.feb-mars
12-18 mån.
18 må.-2 år
 

Alexanders 12e månad / month / mes

23 februari - 22 mars

Helt plötsligt ville Alexander inte sova på förmiddagarna. Hittills har vi haft ett bra schema som fungerat i flera månader men nu så bestämde sig alltså Alexander sig för att han var stora killen och ville inte sova förmiddag. Detta fick ju till följd att han blev trött mycket tidigare på eftermiddagen ja precis när det var dags att äta lunch. Så jag fick flytta fram lunchen en timme och eftermiddagsprommenaden fick flyttas till förmiddagen.

Ändå så är det mycket gnäll just nu. Alexander vaknar just nu lite tidigare på mornarna. Jag vet inte om det är tänderna som spökar. Första framtanden kom ju här i förra veckan 11 månader och 2 veckor gammal och nu verkar det som om de tre andra framtänderna är på gång de också samtidigt.
Redan när han vaknar på morgonen så är han gnällig och grinar (gråter utan tårar för att han inte är ledsen, bara på dåligt humör). Frukosten är ibland riktig mardröm och jag får ibland lägga tillbaka honom i spjälsängen med nappen och så får han ligga där och gosa en stund innan jag tar upp honom igen. Ibland är det fram och tillbaka i flera omgångar.

Ibland så somnar han under prommenaden utan napp men för det mesta så är han vaken. Men när man kommer hem så får jag snabba mig med maten för han är nästan död av trötthet och bara grinar.

Just nu ser dagen ut så här:
- 7.30-8 Vaknar, gos i sängen
- 8.30-9 Frukost, gröt + välling + smörgåsbitar
- Leka i hagen + bajsa
- 10.30 Ut och gå
- 12 Lunch
- 12.30 Sova middag
- 14.30-15.30 Vakna
- 15-16 Mellanmål gröt + frukt
- 19 Middag
- 20 Bada
- 20.30 Välling + God natt
- 21 Somnar

Ja Alexander somnar själv nu i sin säng. Ena kvällen nattar jag och andra nattar Octavio. Vi gosar lite i sängen efter vällingen och sjunger en sång eller berättar en historia. Sedan sitter en med honom i famnen och sjunger lite innan vi lägger ner honom i sin säng och säjer godnatt. Han snurrar omkring lite i sin säng och pratar men somnar snart. Det tog ett par veckor innan han lärde sig att somna själv. Första kvällen så tog det väl ett par timmar och det var mycket gråt och ställa sig upp i sängen och kasta ut nappen. Men vi var konsekventa och gick in när han grät, lade ner honom igen, stoppade in nappen, strök lite över ryggen och gick ut när han var lugn igen. Det tog på tålamodet men nu har vi lyckats. Visst gråter han ibland men då går vi in och lugnar honom och nu somnar han på 20 minuter. Jätteduktigt!!!

Men man märker tydligt att han sover mycket bättre nu än när han var bebis. Sömnen är mer stabil. Han vaknar inte lika lätt av ljud och han sover hela natten. Han snurrar omkring i sängen och pratar och ställer sig upp i sängen. Då är det bara att lägga ner honom igen, leta på nappen som kan vara precis vart som helst och så somnar han om.
Även på dagarna när han sover så sover han djupare. Man kan flytta honom från vagnen eller bilen till sängen utan att han vaknar och det lyckades vi aldrig med när han var bebis. Han kan även sova i vagnen omgiven av folk eller trafik och sova lugnt.

Han har börjat att pata också så att man förstår. Eller förstår och förstår är väl att överdriva men jag som mamma tolkar lite hur som helst. För mig låter det som om han säjer:
- Äh dä? och pekar på saker.
Det kanske inte alls är det han menar men jag tar det som det. Så pekat han på Disneytavlorna ovarför skötbordet och frågar. Och då får man berätta alla namnen på figurerna. När man har kommit till slutet så frågar han igen och så får man börja om från början, jätteroligt.
Hemma hos O:s föräldrar finns det massor met foton på olika personer. Där gör han samma sak som med tavlorna, frågar om och om igen och tycker det är jätteintressant att höra alla namnen om och om igen.

Något helt nytt som kommit helt plötsligt är att Alexander blivit medveten om att han har en egen vilja som inte alltid går ihop med de övrigas. Då blir han arg och biter sig i fingret och skriker. Det har han aldrig gjort förut och jag vet inte vart han har fått det ifrån. Jag låter honom vara.

Han kan stå själv nu och gå med hjälp av en hand. Om man håller honom i handen så går han så fint helt själv. Men vi har inga ytor hemma som han kan öva på utan allt är överbelamrat med saker. Så vi låter honom vara i hagen så länge så får vi se om vi flyttar snart och får större ytor.

En annan sak som kom från ingen stans var att han helt plötsligt en dag började att spela på läppen. Jag vet inte heller vart han fick det ifrån men det är jättesött.

Alexanders 1:a födelsedag firade vi på takterassen i huset där vi bor. Vi hade hoppats på att vi skulle ha flyttat tills dess. Men det verkar dröjja. Vi bjöd in en massa mäniskor och hade plockmat, godis och tårta. Vi hade beställt jordgubbstårta från favvo-kondiset Mendoza.
Det var fult väder hela dagen men under eftermiddagskalaset så höll det upp, men lite kalt var det. Vi hade lagt ut stora skummgummimattan så alla bebisarna kunde leka där. Det blev hellyckat förutom att vi skulle använda Blas och Nelidas nya digitalkamera och en överexponeringsknapp var intryckt så alla bilderna blev dåliga från kalaset.

De som kom var:
Farmor och farfar
Gammelfarmor med gammelfaster
Gammelfaster Estella och gammelfarbror Boro
Pappas kusin Norberto med nya flickvännen och sin son
Grannen Mari
Yaisa med Paula
Uli med Lukas
Sandra med Hanna
Eduardo och Yeray med Ariko

Allt gick jättebra och Alexander var överförtjust i att de kommit så många barn och han visade alla att han kunde gå. Men så var olyckan framme och han snubblade i ivern att visa och ramlade och slog upp läpper så att det började blöda. Han grät och grät och var så ledsen men inga tänder hade trillat ut.

I födelsedagspresent hade pappa och jag gett honom små bilderböcker för vi har sett att han kan sitta och bläddra i en bok länge och titta på bilderna. På sitt dop i Sverige så fick han en bibel i kartong och den har han använt så mycket att den gått sönder. Så vi köpte nya böcker och de blev han förtjust i.

Annars så verkar det som Alexander är musikalisk. Sedan vi var på karnevalen och han hörde rytmerna från trummorna så har han fattat vad musik är och han har fått låna pappas träpinnar att slå takten med. Men redan som liten bebis så tyckte han om att man sjöng för honom och somnade bara ibland om man sjöng för honom, låt efter låt.

I AnnaWs bok om barn står det att napp kan man använda de första 6 månader för då har barnet ett sugbehov som man kan hjälpa med nappen. Efter det så borde man sluta med napp. Enligt henne! Vad jag har märkt med Alexander är att de första månaderna så var han inte så intresserad av nappen. Jag hade först tänkt mig att jag skulle inte ha börjat med nappen. Men av omgivningen påtryckningar blev jag osäker och vi började i alla fall. Men det var inte förens efter 6 månader som Alexander verkligen började njuta av nappen och nu kan man verkligen se hur han riktigt njuter när han får nappen. Han blir alldeles glansartad i blicken och sitter stilla och suger så det hörs högt och lågt. Han har en napp när han sover, en napp som jag har på hyllan i reserv i fall jag inte hittar nattnappen på natten och en napp som jag har i väskan när vi går ut, som nappsnöret sitter på. När jag tar upp honom i min säng på morgonen och vi ligger och gosar så får han bägge napparna och då blir han helt lyrisk och kan ligga stilla jättelänge och bara gosa. Det började faktisk så att han fick bägge napparna på mornarna för att ligga still. En dag så fick han alla tre napparna på en gång och det var jätteroligt att se för han blev helt till sig och visste inte vad han skulle göra. Han satt länge länge och bara bytte nappen som var i munnen. Först den ena och så den andra och så den tredje. Om och om igen. Han såg jätterolig ut. Så detta med AnnaW och nappar var ännu en av hennes teorier som inte fungerar i verkligheten.


Ibland blir jag helt slut på efter-
middagarna, nu när sovrutinerna är kaos.
Då somnar jag i bilen och det går inte
att få liv i mig.


Jag försöker att äta själv, men mammas mat är godast förståss.


Innan det är dags att gå och lägga sig äter vi välling i soffan framför TVn och gosar lite.


Jag leker i hagen fortfarande även om jag är stora killen, det är så trångt hemma att det inte finns plats utanför.


 


<<< Föregående månad / previous month / mes anterior

Nästa månad / next month / próximo mes >>>

ENTRE - ALBUM - BABY - DIET - SVERIGE - GRAN CANARIA -