BABY - Alexanders sidor

Här kan ni läsa om mina baby-erfarenheter:
graviditet
förlossning
Alexanders sidor
Namnförslag

Here you can read all about my baby-experiences:
the pregnancy
the delivery
Alexander´s pages
Nameproposal
Aquí podeis leer todo sobre mis experiencias de bebe:
el embarazo
el parto
las páginas de Alexander
Nombres de propuestas

1a månaden mars-apr
2a månaden apr-maj
3e månaden maj-jun
4e månaden jun-jul
5e månaden jul-8agu
I Sverige 8agu-5sep
6,7e månaden 5sep-okt

8e månaden okt-nov
9e månaden nov-dec
10e mån. dec-jan
11e mån. jan-feb
12e mån.feb-mars
12-18 mån.
18 må.-2 år
 

Alexander i Sverige 4½-5½ månad

2 augusti - 5 september

Jag ska ju skriva om en hel månad, om vad som hände med Alexander i Sverige. Men tiden går och det händer hela tiden nya saker som jag också vill berätta om. Minnet är det också lite si och så med. Så det får bli lite kortfattat, mest för att jag ska komma ihåg vad som hänt.

När vi åkte så startade resan helt underbart. Vi åkte ju till flygplatsen för att försöka komma över några stand-by-biljetter. Alexander uppförde sig exemplariskt, åt på flygplatsen och somnade i sin stol för att sova ända tills jag lyckats ordna biljetter till Oslo och det var dags att gå ombord, helt otroligt i det oväsendet som det är på en flygplats.

Sedan på planet började det inte så bra, vi fick stolarna vid fönstret och i mitten, längst ut satt en gammal norrman som, när jag visade att jag behövde komma ut, visade att jag fick hoppa över hans ben, så somnade han och sov nästan alla 5 timmarna till Oslo. Så glömde vi nappen uppe i väskan på hatthyllan, men Aleander grät inte någonting när planet lyfte och vi kunde ta ner väskorna efter starten. Men vi hade ju inget nappsnöre till nappen så det första som hände var att Alexander kastade nappen på golvet och Octavio nästan bröt nacken ur led för att ta upp den (vi noterade till hemresan att det var viktigt att ha väskorna hos sig redan från starten och att köpa nappsnöre).

Annars så gick resan bra. Vi fick turas om att ha honom i armarna för man blir ganska mör efter ett tag. Jag försökte att amma så gott som det gick men det är otroligt trångt på ett plan och med norrmannen på ena sidan som vägrade maka på sig så var det extra trångt. Jag ammade på den sidan som Octavio satt. Det blev visserligen överbelastning på det bröstet men så fick det vara för denna gången. Alexander somnade fint ett par gånger när vi ammade och sov några stunder om en halvtimme. Jag var iväg på toan och bytte en gång på honom, det var hur trångt som helst och bara en planka att byta på. Två personer fick man heller inte rum på toan fastän det hade behövts, en för att hålla i ungen och en som bytte. Men allt gick bra.

Mina föräldrar hämtade oss i Oslo och vi hade sedan 6 timmars körning till Pålsboda. Alexander sov till och från i den lånade bilstolen som mina föräldrar fixat. Vi kom fram vid 3 på natten och dagen efter så sov vi allihopa till 10 på morgonen, det var enda gången som Alexander sov länge den semestern.

Resten av semestern så körde han mer eller mindre samma schema, dag efter dag, som en klocka.
- Han sov till 7 på morgonen (antar att det var för att det var så ljust, redan 4 på morgonen så började det att ljusna och klockan 7 var det redan dag).
- Vi gosade i sängen till 8 och så frukost.
- Klockan 9 ammning och somna i mina föräldrars säng. Jag la över honom i vagnen och vi gick ut och gick en timme. Han vaknade mer eller mindre varje gång som vi kom hem och vagnen stannade i trädgården. Min mors dröm om att han skulle sova flera timmar i vagnen i den friska luften i trädgården gick upp i rök, det hände bara en gång.
- Han fick mat när han vaknade.
- Vid halv 12 blev han trött igen och sov en timme. Fick mat innan och somnade vid bröstet, fick mat igen när han vaknade.
- Så var han vaken till 3 och sov till 6 med mat både före och efter som vanligt.
- Vid 8 badade vi och så läggning vid halv 9 till 9, då han somnade vid bröstet ätandes. Vi provade att hålla kanarisk tid de första dagarna och lägga honom en timme senare men eftersom han vaknade redan klockan 7 så beslöt vi oss för att justera läggningen till tidigare. Det verkade som att han själv justerat om sin kroppsklocka och följde samma tider som hemma fast en timme tidigare. Förutom att han brukade sova till 8.30 hemma.
- Under natten så vaknade han en eller två gånger och ibland sov han hel natt.

Vi var oroliga att han skulle fortsätta att vakna vid samma tid som i Sverige, villket skulle vara 6, kanarisk tid, men det skulle visa sig att han gjorde en hel omvändning igen när vi kom tillbaka (läs mer om det på nästa månad).

Alla dessa sovningar så somnade han vid bröstet eller i vagnen som alltid. Men ett par gånger på kvällen så ville han inte somna vid bröstet på kvällen utan jag fick lägga honom i sin säng och så "simmade" han lite med armarna och somnade själv. Det kändes lite sorgligt som om han nu var stor och inte behövde mig lika mycket som förut. Min mor sa att jag var fånig och borde glädja mig över detta och hon hade naturligtvis rätt, men jag var lite sorgsen i alla fall.
Ett par gånger så somnade han inte ätandes på dagarna heller utan jag fick ligga med honom och mysa och stryka honom över rygge så att han somnade, det var nytt för mig/oss.

- När vi åkte hemmifrån så kunde han vända sig från mage till rygg med en viss möda och under månaden i Sverige så övade han på att vända sig från mage till rygg och tvärtom tills han kunde det med lätthet.
- Att ställa sig upp med hjälp av någons händer och förbli stående var också något som han övade på och från att bara kunnat stå i några sekunder lyckades han öva upp sig till att stå länge utan att bli trött. Nu ville han inte ligga ner längre utan ställa sig upp så fort som det bara gick.
- Han började vifta med sina leksaker och dunka dem i bordet och ibland i sitt eget huvud.
- Han skrattar när man busar med honom och vi upptäcker att han är kicklig i sidan och i halsgropen. Han skrattar när man fånar sig och säjer BÅNG!
- Han blir lugn när man sjunger och i bilen somnar han många gånger när vi sjunger för honom iställer för att skrika hysteriskt.
- Han sitter upp i badet och plaskar i vattnet så att hela badrummet blir blött.
- Han kan sitta i vagnen och börjar att titta sig omkring och intressera sig för omgivningen.
- Allt som han får tag i ska in i munnen och tuggas på men ännu inga tänder i sikte.

Vi började med smakportioner under denna månaden och provade på potatis, potatis med majs, potatis med blomkål, morötter, äpple, katrinplommon och banan. Det blev många roliga grimaser. Först förstod han inte vad han skulle göra med det som stoppades in. Han blåste bubblor, spottade ut det igen, bara satt med det i munnen eller så ramlade det ut när han försökte smaka på det. Men efter ett tag med samma smak så vande han sig och man kunde höra att han svalde lite. Tricket var att köra med samma smak i flera dagar så att han fick vänja sig vid både smaken och koncistensen. Allt blandade jag med bröstmjölk för att mildra smaken och få en lättsvald puré.
Vatten fick han också prova fastän nappflaska vill han inte ha, det fick bli på sked eller i min vattenflaska som han såg hur den skulle användas.

Hemresan gick lite sämre än dit resan och det var för att vi var tvugna att åka mycket tidigare än när vi kom. Redan klockan 5 på morgonen var vi tvugna att stiga upp för att hinna med planet klockan 7. Så när vi satt på planet och väntade på att lyfta så var redan Alexander förbi att trötthet men kunde inte sova för att han satt fastspänd och senare för att det var så mycket att titta på och så många som pratade runt omkring. Så gick det över en gräns och han bara grät och gnällde och inget hjälpte, tills han tillslut tog bröstet och somnade en stund. Men det varade bara en stund för i raden framför oss satt ett barn som skrek hela tiden och kaptenen pratade i högtalarna hela tiden. Så han vaknade igen, men han hade i alla fall sovit en stund så att det värsta gått över.

Resan gick bra tack vare att vi var två som kunde turas om att hålla honom. Ensam vet jag inte hur det hade gått.


Hemma hos mormor och morfar var allt förberett med vagn, säng, bilstol, babysitter, babygym, leksaker och kläder. Vi behövde inte ta med oss någonting.


I Pålsboda är det tyst som i graven. Där kan man sova som en stock. Inga tutor, bilar eller mopeder.


Om någon tar tag i mina händer så kan jag resa mig upp. Jag vill INTE sitta ner.


Att resa tröttar ut en. Då är det skönt att ha något att hålla sig i.


Kusinerna Hugo & Alexander.


Det första jag fick att äta var äpple från moster Emmas trädgård. Garanterat ekologiskt odlat och giftfritt. Men surt!Sedan fick jag smaka på katrinplommon, det var bättre.


Jag badar och plaskar så hela badrummet blir översvämmat.

 


Mormor tycker om mig.

 


<<< Föregående månad / previous month / mes anterior

Nästa månad / next month / próximo mes >>>

ENTRE - ALBUM - BABY - DIET - SVERIGE - GRAN CANARIA -