BABY - Alexanders sidor

Här kan ni läsa om mina baby-erfarenheter:
graviditet
förlossning
Alexanders sidor
Namnförslag

Here you can read all about my baby-experiences:
the pregnancy
the delivery
Alexander´s pages
Nameproposal
Aquí podeis leer todo sobre mis experiencias de bebe:
el embarazo
el parto
las páginas de Alexander
Nombres de propuestas

1a månaden mars-apr
2a månaden apr-maj
3e månaden maj-jun
4e månaden jun-jul
5e månaden jul-8agu
I Sverige 8agu-5sep
6,7e månaden 5sep-okt

8e månaden okt-nov
9e månaden nov-dec
10e mån. dec-jan
11e mån. jan-feb
12e mån.feb-mars
12-18 mån.
18 må.-2 år
 

Alexander 5½-7 månader / month / mes

5 september - 22 oktober

9/10
Vi har haft en ganska jobbig vecka, förra veckan, som kanske är på väg att ordna upp sig nu. Peppar peppar, jag vill inte ropa hej för tidigt.
Men han har sovit hela natten i natt utan att vakna för att äta en enda gång. Från klockan 21 i går kväll till klockan 7 i morse, otroligt. Och nu sover han morgon precis som han brukar, från klockan 10.30 och vi får se hur länge det räcker (klockan är nu 11.20). Ända sedan vi börjat med riktig mat så har han ju vaknat jättemycket på nätterna och vill äta, som om han ville ta igen det han inte tuttar under dagen.

Alexander har inte velat sova denna veckan, inte alls, fastän han gäspar så käkarna går ur led. Han får bröstet, vaggas lite och läggs i sin säng med buff i rumpan, men inget funkar. Han svänger runt på rygg och börjar att gråta. Jag vänder honom och han vänder tillbaka. Han får skrika ett tag och så börjar vi om, ett antal gånger tills han somnar.
Självklart blir man orolig som mamma och undrar vad som har hänt när ett beteénde plötsligt ändras.
Vill han inte sova morgon längre?
Hur vill han göra?
Är han stor nu och behöver inte sova så mycket nu?
Men han gäspar ju?
och så vidare....

Han började veckan med att sova ända tills halv 10 några mornar och klart, då ville han ju inte sova morgon klockan halv 11. Men då blev det för länge att hålla sig vaken till klockan 3 då han sover middag och ville sova redan klockan 2. Men sov han då så sov han bara en liten stund och sedan så blev det ju för länge att vara vaken till halv 8 på kvällen. Allt blev kaos. Vi provade att skippa en del sovstunder men då blev han grinig. Vi provade att tvinga honom att sova men då skrek han. Jag blev alldeles sorgsen i själen av att höra honom gråta men det bästa var faktiskt att låta honom gråta ett tag och så börja om med sövningen. Jag såg ju att han inte mådde dåligt för tog man upp honom när han grät så flinade han. Så lade man ner honom så grät han. Jag blev helt vimmelkantig och tålamodet var slut. Jag fick ge honom till Octavio och gå ut en sväng. Jag är trots allt bara Yohanna...

Men nu har veckan gått, sakta men den är över och det verkar som det börjar att stabilisera sig. Ät- och-skrik-nätterna kanske börjar ta ut sin rätt även på Alexander. Han har vaknat vid 7-8 sista mornarna och somnar då sött om jag håller honom vaken till 10.30. Så går vi ut en sväng, kommer hem och äter lunch vid 14 och så somnar han sött klockan 15. Men då funderar jag på att bara låta honom sova till 17 nu och inte till 18 som förut för att han ska vara trött igen till klockan 20.30. Vi får se.

I helgen var vi ju i Puerto Rico och han fick bada i poolen, det tröttar ut en lite bebis märker jag. För Alexander somnade vid matbordet, ätandes och det har jag aldrig sett tidigare. Fastän han hade sovit morgon, men bara 45 minuter denna dagen. Konstigt nog när han var så trött denna dagen så sov han bara middag 1½ timme och inte tre timmar som han brukar. Om han var trött på kvällen, jajjamensan. Och supergrinig. Så klart somnade han i vagnen när vi var ute och gick och sedan gick det inte att få honom att sova på kvällen, en ond cirkel.

I går så sov han morgon som vanligt och så gick vi till BVC för kontroll. Därut kom vi klockan 15 och jag trodde att vi skulle hinna hem och äta innan han skulle sova men han somnades sittandes i vagnen på väg till bussen, med huvudet hängandes ner på bröstet. Detta har jag heller inte sett tidigare. Han har måst halvligga i vagnen för att somna. Nu ville jag inte väcka honom för att gå på bussen (här måste man ta upp barnen ur vagnen och ha dem i armarna på bussen) utan jag började gå hemmåt. Jag tänkte att jag skulle få över honom i sängen utan att han vaknade. Inte heller. 30 minuter sov han i vagnen sedan vaknade han och ville inte sova mera denna eftermiddag. Om han var trött på eftermiddagen? Jajjamensan. Han somnade i bilen när vi skulle en snabbis till affären och det fanns inget sätt att väcka honom på. Jag sjöng, ropade, drog honom i öronen, masserade fötterna osv. Han var död. Tills vi kom hem och stängde av bilen. Detta verkar vara ett sätt, stänga av bilen. Nu trodde vi och var rädda för att han inte skulle somna på kvällen men efter bara lite skrik så somnade han och sov alltså hela natten tills klockan 7.
Jag vågar tro på en ljus framtid....

 Det som har hänt sedan vi kom hem från Sverige är att han vänder sig utan problem nu och i och med det var det omöjligt att fortsätta att amma liggandes. Då äter han bara i några sekunder sedan snurrar han runt och vill titta på andra saker. Det är precis som om han inte har tid att äta för det finns så mycket att utforska. Så han äter bara det allra nödvändigaste sedan tröttnar han om han kan vända runt sig. Så jag har fått börja med att sitta upp för att han ska äta lungt och länge ingen. Ja länge och länge äter han ju inte, bara tills utdrivningsreflexen i brösten har gått över. Jag vet inte om det är för att mjölken tar slut då eller om det är för att han har blivit mätt då. Men på nätterna när han vaknar och vill ha bröst så kan han äta i evigheter på samma bröst och det kluckar och sväljer, eller det känns som evigheter när man är trött och nästan somnar. Men jag tror inte att det är brist på mjölk.

Ja jag har ju börjat att ge hel lunch nu med potatis, pasta eller ris, med grönsaker och kött, kyckling eller fisk. Och så kompott till efterätt. Och han äter massor. Jag blir nästan rätt att han ska spricka, en hel skål som rymmer lite mer än 200 ml + efterrätt. Och så bröstet efteråt för att släcka törsten och för att slappna av och sova. Men det som har hänt när han äter mat är att han äter mindre bröst på dagen och vaknar jätteofta på natten för att tutta. Det är nästan som att han måste ta igen allt det han förlorar under dagen på natten (en teori från mig). Man märker ju också att vanlig mat mättar längre än bröstmjölk för det går jättelång tid innan han vill tutta igen och då bara lite som för att släcka törsten.

Med gröt-problemet gjorde jag så att jag provade med gröt till lunchen som han äter med så god aptit och visst åt han gröt. Och sedan dess äter han gröten på morgonen. Ja man får lura dem i bland eller trixa lite så går det bra. Nu mera gör jag också en kompott på päron och plommon som är söt och god (fastän den inte har socker) som han får på gröten. Det är för att se om han kan bli lite lösare i magen. Han har blivit så hård av att börja med vanlig mat. Han får ta i så han blir alldeles röd i ansiktet och svettig för att det ska komma ut något. Och så är det bara en liten daddel som kommit. En gång tog han i så mycket att han blev alldeles slak efteråt och somnade i mina armar (han sitter i mina armar och jag hjälper honom att pressa upp benen när han stånkar...ha ha). Han tittade alldeles uppgivet på mig som om: Nu orkar jag inte mera. Jättesöt var han. Så nu ska vi se om plommonen hjälper.
Äter gröt gör han i alla fall. Och bajsar nästan varje dag.

Sitter gör han nästan själv, han vill gärna hålla någon i handen då för att inte trilla omkull. Men det är inte så ofta han har tålamod att öva sittning för han vill hela tiden stå och om man ger honom handen för att sätta sig upp så vill han inte Grrrr. Han vill ha bägge händerna så att han kan ställa sig upp. Och arg blir han om han inte får som han vill morrrrr.
Här så har vi ju stengolv så jag vill inte lägga honom på en filt direkt på golvet för han slår sig så när han trillar omkull. Därför så är vi i sängen när det övas och det är ju klart, den är ju mycket mjukare så det är svårare. Ett annat problem är att vi måste vara med honom hela tiden för att han inte ska trilla ner och då lär han sig ju inte att vara själv. Något som jag märker att han inte gillar. Han gråter så fort man lämnar honom själv, i stolen eller i vagnen. Enda gången han leker själv är när han vaknar efter morgonluren då han leker själv i spjälsängen en halvtimme-45 minuter. Sedan ropar han å mig och jag kommer och ger honom mat. Så byter vi blöja och så går vi ut.

Kryper gör han inte än men han övar för fullt. Han kan ställa sig upp på knä med ansiktet i sängen. Eller resa sig upp på händerna med magen nere. Men bägge två på en gång klarar han inte än. Ett problem kan vara att vi bara är i sängen som jag skrev förut och att den är för mjuk. Fastän han är som en ål. På något sätt så lyckas han både komma frammåt och bakåt och snurra runt. När man kommer till spjälsängen så kan man hitta honom på alla möjliga vis, uppåt ,neråt eller på tvärsan. Och lägger man nappen en meter framför honom så ålar han och rullar fram och tillbaka tills han lyckas att nå den. Nappen är numera bästa leksaken. Mer utanför munnen än i den.

Alexander är så söt. Han försöker att prata. Han säjer dä dä dä och bla bla och aua (vatten på spanska). Han håller hela konversationer med sig själv för med andra pratar han inte så mycket. Då observerar och tittar han bara. Ibland på kvällarna när jag sjunger godnattvisa för honom så sjunger han med Oaooav osv. Jättesött!
När han blir arg så skriker han: DÄ DÄ DÄ! och iband så låter det nästan om han säjer näe!

Kommer ni ihåg att innan sverigeresan så hade jag problem med att gå ut med honom i vagnen? Att han kunde börja att skrika och det inte fanns något enda sätt att lugna honom förutom att ta upp honom. Nu är det jättemycket bättre. Nu går vi ut en timme om dagen. Antingen så går vi och handlar eller så bränner vi fett. Alexander sitter så fint i vagnen och tittar sig intresserat omkring. Går det någon förbi så följer han dem intensivt med blicken och rynkar på pannan. Om han får syn på barn som leker så kan han sitta länge länge och fashinerat titta på dem.

Sovrutinerna på kvällarna har vi försökt att hålla stadigt på ända sedan han var liten men trixen för att få honom att somna har varierat. Först så somnade han med mig i min säng vid bröstet och så fick han sova där. Sedan så somnade han ammandes med mig och jag lade över honom i sängen efteråt. Nu så somnar han inte längre vid bröstet (om han inte är utmattad) utan han äter, så stoppar jag in nappen, vaggar han lite i armarna, lägger ner honom i sängen och buffar honom i rumpan. Allt har jag gjort för att han har visat mig vad det är som fungerar och inte för att jag bestämt det. Hade jag fått som jag velat så hade jag fortsatt med sövandet vid bröstet. Men nu verkar vi komma till en ny etapp. Buffningen i rumpan fungerar inte eftersom han nu vänder på sig med lätthet och för att buffa måste han ligga på mage. Jag vet att man ska låta dem somna själva i sina sängar men än så länge har det inte fungerat utan att han har gråtigt och det står jag inte ut med länge. Så nu är det nya trix som måste till men jag vet inte villka än. Kanske är det en kombination av att väcka tidigare på eftermiddagen, så att han är mer trött när han ska lägga sig, och mer vaggning och buffning när han är avslappnad och ligger still i sängen, samt att han får skrika lite om han inte är överens med oss om att somna. Vi får se. Jag återkommer.

 


Alexander är med och borstar tänderna på morgonen.


Även om det inte är så lätt att veta vilken sida som ska in i munnen.


Nu så, så ska det vara.


Så är det något annat som fångar ens intresse.


Så kastar vi tandborsten på golvet så får vi se om mamma kan ta upp den igen, för att kasta ner den igen osv....


Pappa och Alexander vid poolen. Mamma har en väska med jättemycket skojsigt i.

 

 

 

 

 


Duvorna i Puerto Rico är jätteintressanta. Kastar man brödbitar så kommer de och leker.

24/9 (Alexander 6 månader)
Direkt när vi kom hem från Sverige så var vi ju oroliga för att Alexander skulle fortsätta med de svenska tiderna och vakna klockan 6 här hemma. Det gjorde han inte. Faktum är att han la om sina tider helt när vi kom tillbaka. Han började att vakna 6 eller 7 på morgonen med sedan somnade han om med mig i sängen och första veckan så sov vi till 8-9 på morgonen. Förmiddagsluren som han sovit så skönt i barnvagnen när vi var ute och gick ville han inte veta av utan slog ihop förmiddagsluren och middagsluren till en klockan-10-till-12-lur. Och att sova mellan 15-18 som tidigare blev det heller inget av med utan en stund, typ 1 ½ timme någon gång under eftermiddagen tyckte han var bra. Octavios siesta gick åt skogen, för Alexander började att vakna när han skulle gå och lägga sig på efter middagen.

Nu denna veckan så har vi haft det så att han har vaknat otroligt mycket på nätterna, upptill 4-5 gånger och det går inte att trösta honom och få honom att sova. Han måste få bröstet, annars så går det inte. Det gör ju att han äter otroligt mycket på nätterna och därigenom kissar mycket. Så nästan varje morgon så har han vaknat genomblöt för att blöjan inte kunnat suga upp mer utan det har runnit över. Jag tror att jag måste gå och leta redan på någon form av nattblöja som kan suga upp mera. Vad själva vaknandet beror på har jag ingen aning. Det kan vara tänderna men jag ser ingen antydan till något. Det kan vara att vi börjat med mat men jag fattar inte varför det skulle få honom att vakna på nätterna. Det är bara att hålla ut och vänta på förändring.

Ja vi har ju börjat att ge honom vanlig mat. Nu äter han en frukt med mig till frukosten och någon form av grönsakspuré till lunchen. Hittills har vi provat banan, äpple och päron till frukosten. Jag har även provat att ge honom gröt men det verkar han inte gilla. Jag köpte men mig Sempers risgröt med äpple och mango från Sverige men det går inget vidare med den. Han blir alldeles röd i ansiktet där gröten har fastnat och alldeles svettig efteråt. I dag så verkade han till och med lite rosslig i halsen efteråt, som om han haft slem. Jag har tittat i innehållsförteckningen och gröten innehåller bara rismjöl, äpple och mango så jag vet inte vad det kan vara som är fel. Jag höll upp i en vecka för att se om det skulle gå över och idag när jag provade igen så hade jag päronmos till för att blanda ut den med, men det blev ingen förbättring. Jag tror att jag inte ska ge den mer utan prova en annan gröt som jag också köpte med mig: Nestlés havregröt med päron och banan. Jag köpte med mig grötar och välling för här nere har allting socker tillsatt och en massa konstiga tillsattser. Jag litar inte riktigt på dem.

Till lunch har vi provat potatis, morot, majs och nu sist squash. Han äter jättemycket och blir ledsen när det tar slut. Jag ska snart börja att blanda i kött, fisk och kyckling. Men först tar vi grönsakerna. Jag försöker att amma likamycket som förut men det är klart, han dricker ju mindre mjölk efter att ha ätigt en stor portion grönsaker. Men mycket bröst blir det fortfarande och det ska jag försöka fortsätta med.

I helgen var vi i Puerto Rico och Alexander fick bada i poolen för första gången. Han hade på sig sina nya badbyxor som mormor köpte i sverige och som ska vara kiss-o-bajssäkra. Än så länge vet vi inte om de är det men fyllda med luft blir de så rumpan flyter. Alexander tyckte om att bada och drack nästan halva poolen, sånt är ju svårt att undvika. Men jag är lite orolig för solen. Jag vill inte att han ska bränna sig men jag vill heller inte smöja in honom med solkräm, jag har läst att upp till 1 år så ska man vara försiktig med kräm. Så Alexander får bada i skuggan och det är ju klart inte samma sak eller lika skönt som i solen. Men det gick ju bra ändå.

Annars så vill han bara stå upp nu för tiden. Han kan sitta en liten stund själv men så vill han ställa sig upp och spänner med benen och då är det ju klart att han tippar över och faller på rygg. Då blir han arg tills man tar honom i händerna så att han kan resa sig upp själv.

Han vet att han heter Alexander och vrider på huvudet när man ropar på honom. Han letar efter röster när man pratar och tittar sig jätteroligt omkring i rummet när mormor pratar i telefonluren. Han känner igen pappa och skrattar när han kommer hem från jobbet. Överhuvudtaget så skarttar Alexander mycket och är för det mesta glad. Föruton när farfar eller någon annan (för det mesta spanjorer har vanan att göra det) ryter till och disskuterar med hög och arg röst. Då blir han rädd och gråter. Farmor skrattar och säjer att han måste vänja sig men det tycker inte jag. I min familj så talar vi med snälla röster och skriker inte och domderar med varandra. Det tycker jag har med respekt att göra.

I kväll ska vi till BVC och ta 6-månaders vaccineringen, en i vardera lår. Jag bävar redan. Måste det vara så hiskeligt många sprutor?

Annars så ser dagen ut just nu.
Vaknar vid 6-7, äter och somnar med mig i sängen.
Vaknar vid 8, äter och gosar.
Vid 9 går vi upp och äter frukost, jag gröt och A en frukt.
Sedan diskar jag och plockar undan, A sitter i barnstolen och tittar på.
Vid 10 så blir han trött och gnällig, då får han mat och buffas tills söms i sängen.
Sover 1½ timme till 2½ timme, det beror på (på vad det vet jag inte).
12-13 vaknar han och leker en stund i sin säng.
13 går vi ut och bränner kalorier.
14 kommer vi hem äter och förbereder lunchen.
Om jag hinner klart med lunchen innan han blir för gnällig så äter jag med honom, annars så äter A någon grönsak.
Jag försöker hålla honom vaken till 15, eller så långt det går, sedan stoppar jag honom i säng och han sover middag.
Hur lång siestan blir varierar, men 18 väcker jag honom om han fortfarande sover.
Sedan gör vi någonting hela familjen.
Kl. 20 är det mat, bad, gosning, mat igen och sövning i sängen.
Sova förhoppningsvis vid 21
Han brukar vakna en gång när vi går och lägger oss vid 23-24.
En gång vid 1.30-tiden eller 3.30, eller ibland vid bägge två tillfällena.
och så sedan vid 6-7-igen.

 

<<< Föregående månad / previous month / mes anterior

Nästa månad / next month / próximo mes >>>

ENTRE - ALBUM - BABY - DIET - SVERIGE - GRAN CANARIA -