Bantning / Diet / Dieta

Sidorna om bantning är:
- Nu 2007
- Första gången okt. 2005
- Må Bra 2006
- Må Bra-folk

The pages about diet are:
- Now 2007
- The first time oct. 2005
- The magazine Må Bra 2006
- People from Må Bra

Las páginas sobre la dieta son:
- Ahora 2007
- La primera vez oct. 2005
- La revista Må Bra 2006
- Gente de Må Bra


48:e veckan 6 augusti 2008

Det har varit ett par veckor med upp och ner varje vecka. Ena veckan ett kilo upp och andra ett kilo ner. Jag gick aldrig ner två veckor på raken. Tills jag fick nog och drog åt svångremmen och började rannsaka mig. Det fanns ju en anledning till att det gick så här.

Jag började att skriva upp allt jag åt och räkna poäng för att hålla kollen.
Jag undersökte hur mycket jag egentligen åt på lördagens unnardag.
Jag försökte att äta lite mer nyttigt på fredagens svärmorslunch.
Jag tog med mig "nyttig" mat till Puerto Rico över helgen för att kunna kontrollera lite där.
Jag ökade dagstalet på stegmätaren till 11.000 steg.

Det visade resultat och jag gick ner ytterligare litegrann även om jag hade förlorat målet som var till juni. Men man får ta nya tag och se det som ett långsiktigt mål. Nu ska vi till Sverige och vi vet ju alla vad som händer på semestern. Det får vara så. När jag kommer hem så är det nya dagar.

Jag har ju märkt skillnaden på det jag gått ner. Kläder som jag provar sitter mycket snyggare och jag har provat smaljeansen. De kom på men satt lite tajt, så nu är det inte långt kvar.

Fredagsvägning: Vet ej för det är onsdag idag när jag skriver detta.

21:a veckan 26 januari-1 februari 2008

Jag förstår ingenting!
Jag har gått upp nästan ett halvt kilo denna veckan. Förra veckan gick jag ner 100 gram!, nästan ingenting, och denna veckan har jag alltså gått upp. Jag vet inte vad det beror på. Jag har gjort precis som vanligt men ändå gått upp. Jag har gått mina 1-timmes prommender med barnvagnen varje dag och vi har ätigt enligt menyn. Det enda som jag inte gör är att mäta grönsaks, potatis och pasta mängden i recepten, men det ska ju inte göra så stor skillnad. På VV så får man ju äta fri mängd av de sakerna och förra gången vi gjorde dieten så funkade det ju. Men denna gången så verkar det som och fettet sitter fast med Karlssons klister. De vill inte försvinna. Jag vet inte om det är graviditeten som har ändrat min förbränning på något sätt. Jag kan förstå det när jag ammade, att kroppen ville spara på fettdepåerna men nu när jag slutat så har ju inte kroppen nått skäl till att hålla på sig.

Nej det är bara att ta en veckas hårddiet med bara grönsaker och kött. Och så se till att hårdträna med gåendet och verkligen komma upp till 10.000 steg varje dag, då får jag se om det är nåt fel på kroppen eller bara på huvudet. Men det kommer att bli svårt för mina föräldrar kommer på besök i morgon så nästa vecka kommer att bli en vecka med restauranger och kondisbesök, jag vet det och jag vet också att jag inte kommer att kunna stå emot om de andra äter. Det får bli veckan efter det alltså.

Men schemat är tufft. Jag har räknat ut att om jag vill ha förlorat övervikten till bikinisommaren (låt säga juni) så ger det mig 4 månader att gå ner 8 kilo, det blir ett halvkilo i veckan och det borde gå. Men inte om det blir utsvävningar som föräldrabesök, påsk osv....

Fredagsvägning: 67,3 kg BUUUuuuuuuäääääääää

19:e veckan 12-18 januari 2008

Det har gått ett par veckor som jag inte har skrivit här och som ni ser på vägningen så har jag gått upp. Först så var det besök av mamma och pappa som kom hit en vecka. Då blev det mycket mysfrukostar och restaurangbesök. Sedan gick vår våg sönder, ja den hade väl varit konstig under en längre tid, så vi köpte en ny och jag vet ju inte om denna nya väger mer eller mindre. Man får tat som det blir. Så blev Alexander och jag sjuka under jul och nyår så jag kunde inte gå ut och gå eller göra min morgongympa. Jag var väldigt förkyld och kännde mig svag i flera veckor efteråt. Så var det jul, nyår och trettondag som är stor-ätar-helger här. Octavios syster med familj kom från Sverige på två veckors besök och det var restaurang hit och besök dit.

Men nu så är helgerna över och livet har gått tillbaka till det normala. Jag fick stegräknare i julklapp och jag försöker att komma upp i 10.000 steg varje dag och hålla mig till MåBra-recepten. Till sommaren tänker jag, då ska jag ha nått målet, kanske inte till 58 som jag vägde förra året men i alla fall 60 kg.

Men sockret är ett gissel. Efter all godisfrossa så kan jag riktigt känna hur begäret finns i kroppen.
- Ge mig godis! Ge mig godis! Mässar kroppen. Men vi har varit starka och bara ätigt på helgen. Nu är det dags att dra ner till bara lördagar igen.

Pengar är också ett problem nu såhär efter presenthelgerna. Vi har inte haft så jag har kunnat handla hem till recepten utan varit tvungen att laga efter det som finns i frysen. Så helt efter veckorecepten har det inte blivit. Men jag försöker så gott det går. Efter en veckas kämpning så ser jag ju resultat. Jag var ju uppe i 67,7 förra veckan.
Fredagsvägning: 67,0 (nya vågen visar hekton också och inte bara halvkilon som den gamla, det är en liten sporre, även små minskningar är minskningar.)

11:e veckan 17-23 november

Jag har haft ett par veckor då jag har kämpat utan att se någon förändring på vågen. En vecka ½-kilo ner och andra veckan ½-kilo upp. Vågen är konstig också och visar först samma vikt för att andra vägningen visa ett kilo ner för att en tredje vägning visa 1,5 kilo upp. Jag blir inte klok och får ta ett medelvärde. Lite deppig blir jag också för jag tycker att jag har gjort så stora förändringar i mitt liv att vikten bara borde rasa. Förändringarna är mycket större än förra gångens start och då, vid det här laget, så hade både jag och Octavio tappat 6,5 kilo var och då var det ändå under juletider. Nu har vi bara tappat 4,5 kg. Små skillander kan tyckas men det känns som om det gick fortare förra gången.

Ska jag rannsaka mitt beteende så kan jag kanske luska fram små fällor som inte precis hjälper till att minska fort i vikt. Tex så struntar jag i mängden grönsaker och potatis, ris, pasta-biten i recepten. Allt detta äter vi fritt av som på ViktVäktarna och det är speciellt riset som är problemet tror jag. Fullkornsris har jag ju heller inte hittat något bra här och får köra med vanligt ris. Så har det blivit dåligt av med prommenader nu när vi flänger omkring och letar lägenhet och A sover konstigt på dagarna. Jag har liksom inte hunnit ut min timme utan det har blivit små snuttar här och var.

Jag bestämmer mig för att ta till med hårdhandskarna och mäta riset och lägga in en 1-timmes hård prommenad per dag.

Fredagsvägning: 65,5 kg (nu blev jag lugnare när jag såg resultat direkt, jag fortsätter).

7:e veckan 19-25 oktober
Startvikt: 67,0kg

Jag gick inte ner ett smack denna veckan. Det är ju så man kan börja grina. Denna veckan så har det inte varit något speciellt och jag har ingen förklaring på vad det kan bero på. Octavio gick ner 1 kilo!!! Hur kan det vara möjligt att han och inte jag går ner? Vi äter ju samma mat.
Om jag ska bli petnoga och granska mig i kanterna så kan jag kanske komma på några små förklaringar som tillsammans kan bära skulden.
Denna veckan så har Alexander sovit på konstiga tider vilket gjort att jag inte kunnat komma ut på mina långpromenader på dagarna utan bara kunnat gjor små korta.
Vi har haft fullt upp med aktiviteter på eftermiddagarna och heller inte kunnat gå då.
Recepten har verkat små så jag har lagt till mer grönsaker än vad som står + att det var svenska grönsaker som kålrot, palsternacka och svartrötter i dem. De grönsakerna finns inte här så jag har fått byta ut dem mot potatis, sötpotatis, morötter aubergine osv.
Köttet har jag tagit som det är och inte brytt mig om att skära av skivorna om de har vägt för mycket. Man kanske borde bli petigare där.
Jag ammar inte heller så mycket som tidigare eftersom Alexander börjat att äta vanlig mat, det ger ju ett överskott på kalorier.

Ja kanske många bäckar små gav en utebliven viktminskning.
Jag får ta mig i kragen och rätta upp mig i leden igen så får vi se vad som händer nästa vecka

Fredagsvägning: 67,0 kg.

6:e veckan 12-18 oktober
Startvikt: 67,0kg

Veckan började med en riktig frossarhelg. På fredagen så firade vi Os mammas födelsedag med att åka norrut till en liten by och äta på resturang. Typisk kanarisk mat. Först friterade sardiner, friterade fiskpinnar, kanariskpotatis med paprikasås + brös och ajoli till förrätt. Sedan tog jag ocfilé till huvudrätt som serverades med pommes och ris i olja. Till efterrätt så blev det ostpudding med jordgubbsmarmelad. Tokigt nog så drack jag cola light till, vad det nu tjänade till mitt i allt detta frosseri. Medans vi flanerade så tog vi en glass och när vi kom hem så bjöd Os mamma på Daimtårtan som O köpt på IKEA.
Dagen efter så var det 30-års-kalas för Uli och där bjöds det på kakor, kex, godis, choklad. När vi kom hem så var vi så trötta att vi bara åt en smörgås, fastän jag vet att smörgås är farligt och det är bättre med lagad mat.
På söndagen så var det grillning hos Os farbror och det var korvar och biffar och kanarisk potatis med mojosåsen som bara är olja och sallad med olja och vinäger. Till efterrätt glass och frukt. När vi kom hem så åt vi bara frukt och yoghurt på kvällen.

Veckan gick bra med följning av recept och motionering. Morgongympan har utökats med armövningar med hantlar. 5 övningar med 25 prepetitioner var, 20 av de andra övningarna.

Fredagsvägning: 67 kg. Men det kom väl inte som en överraskning att jag inte hade gått ner någonting, efter den frossarhelgen. Denna helgen är det bara söndagsmiddag hos Os farbror igen. Man kan kanske hoppas på en liten ökning av muskelmassan i armarna också att skylle utebliven viktminskning på, ha ha.

5:e veckan 5-11 oktober
Startvikt: 67,5kg

Vi gick ner 0,5 kg bägge två denna veckan och det var roligt för det trodde jag aldrig. Vi hade utstädning av bungalowen på helgen, den ska nu hyras ut till turister under vintern, och vi var då "tvugna" att äta upp allt som fanns där av godis, glass, dricka, kex osv...

Annars så var veckan som vanligt, vi följde recepten och jag var ute och gick varje dag + morgongympan. Det var några av recepten denna veckan som hade creme fraiche i sig och då blir ju jag tvungen att ta vanlig fraiche istället för den mini som finns i recepten och det är ju klart, den har ju många flera poäng. En kväll var det också ett recept på tortelini i tomatsås och i receptet stod det tre tortelinis per person, det måste ju ha varit fel, det blir ju ingen människa mätt på, så jag tog en portion som det stod på paketet. De är ju jättesmå.

Fredagsvägning: 67 kg

4:e veckan 28 september - 4 oktober
Startvikt: 67,5kg

Jag har ökat morgon gympan till 20 repetitioner per övning, situps raka och sneda, stjärtlyft och armhävningar (magen börjar att se plattare ut och inte hänga som en ballong, man får komma ihåg att dra in den när man står upp också och att göra knipövningarna från graviditeten).

Fredagsvägning: 67,5
Inte ett smack hade jag gått ner, det är ju så att man kan börja grina. Vilken besvikelse.

Veckan har gått ganska bra. Vi har ätigt enligt menyn och jag har varit ute och gått varenda dag + min morgongympa. Men inte ett dugg visar det på vågen.
Visserligen har vi haft det en ganska tuff vecka med Alexander och jag har varit superdeppig och irriterad på allt. Det känns precis som PMS men när jag tittade i kalendern så var det inte dags än. Så det måste vara någonting annat. Men trots jobbig vecka så har jag bara trillat dit en gång och slängt i en halv burk creme fraiche i soppan för att jag var så ledsen och ville piffa till det hela. Och så var det mangosalladen som det var en hel avacado i men som Octavio petade bort sin del av avacadon så jag åt upp den hela.
Men kan en halv burk creme fraiche och en halv avacado för mycket förstöra hela resultatet för en hel vecka?

Jag som trodde att jag låg långt under det jag borde äta för jag har känt mig sliten i kroppen och darrig i benen som vid sockerfall.
Uppenbarligen....

Nu ska vi vara med svärföräldrarna hela helgen igen, men denna helgen är den sista, sedan hyr de ut bungalowen till turisterna under vintern. Då blir det lättare att kontrollera sig på helgerna också.
Men det tar på beslutsamheten att inte se resultat. Det är lätt att tappa sugen och trösta sig med en kaka. Vilken tur att jag inte har någon hemma. Gick och tittade på ett par i affären igår men jag stog emot.
Men inget hade jag ju för det visade det ju sig...(nej nu får jag skärpa mig).

3:e veckan 21-27 september
Startvikt: 68,5kg

Veckan gick bra, vi har ätigt efter veckans recept och det har varit mycket gott. Många gånger så ser receptet heltråkigt ut och man bävar för att äta det och tror att man inte ska bli mätt. Men många gånger så visar det sig att det är jättegott och att man blir riktigt mätt. Det gäller bara att ta i med kryddningen.

Vi var ju med Octavios föräldrar hela helgen och jag var orolig över att jag inte skulle ha gått ner ett dugg för då är det mycket olja i maten, sena middagar, mycket glass till efterrätt och ett helt skåp med godis, vem kan stå emot detta? Men det gick bra. På fredagen när jag vägde mig så visade första vägningen 68, andra vägningen 67,5, tredje vägningen 67,5 och fjärde 67. Jag tog 67,5 kg som fredagsvikten för det stod vågen ju på 2 gånger. Jag litar inte riktigt på vår våg, därför väger jag mig många gånger och tar den siffran som den visar flest gånger. Vi har en våg också som bara visar hel och halvkilon, det är inte så bra. Jag kommer ihåg från förra gången att efter ett tag när kroppen vant sig vid dieten så går man inte ner så mycket per vecka, kanske bara 200 gram och då visar inte vågen någon skillnad från förra veckan. Något som kan vara ganska nedstämmande om man har kämpat en hel vecka utan att få se några resultat. Men så här i början är det en fröjd att väga sig, kilona rasar de första veckorna, sen blir det tuffare.

Jag har fått uträknat på MåBra-sidan att jag ska äta 30 poäng om dagen (för att jag helammar). Många dagar är det så stressigt och så mycket med Alexander att jag har svårt att få i mig alla poängen (det ska ju vara bra poäng och inte bara slänga i sig en chokladkaka på slutet bara för att komma upp i summan). Till frukost kanske jag äter 6, till lunch brukar det vara 5 och så 8 till middagen, det blir bara 19 p + några poäng för ett par frukter under dagen och mjölk till maten. Men så går jag ju en timme om dagen och då får man extra poäng. Jag tänkte inte speciellt på detta förrut men denna veckan så började jag känna mig sliten i kroppen och började fundera på att det kanske berodde på att jag inte åt tillräcklig. Bland annat så kom jag hem från promenaden och var alldeles slut och darrig i kroppen. Jag var tvungen att ta mig en macka och jos innan jag kunde amma Alexander och tålamodet var på 0.

Så jag skrev till MåBra och frågade när blir bröstmjölken påverkad av bantningen? För jag var orolig att Aleander inte skulle få nån bra mjölk av mig om jag var darrig i benen. Hittills så har de inte svarat.

Fredagsvägningen: 67,5 (efter 4 försök) (Octavio har vägt sig och har också gått ner 2,5 kilo)

2:a veckan 14-20 september
Startvikt: 69,5kg

Jag vägde mig på fredagen och blev lite besviken över att jag bara hade gått ner ett halvt kilo, men så fick jag mensen efter ett par dagar och då fick jag svaret. Det minns jag från förra omgången att de veckor som mensen kom så stog viktminskningen nästan stilla. Det är väl kroppen som samlar på sig en massa vätska som den sedan gör sig av med.

Veckan gick bra förutom att det blev lite kaos med handlingen. Jag kom inte i fas med handlingen och hade inte de nya ingredienserna till veckans recept hemma förens på torsdagen och då var det dags att åka till Puerto Rico över helgen (med svärmors mat). Så vi har ätigt repriser från föregående vecka under denna veckan. Förutom en Cesarsallad med räkor som var djäkligt bra. Man får bara krydda lite extra med vitlöken och senapen så blir det kanon. Det märker jag föresten i alla recept att man får ta till på kryddorna för att det ska smaka något, så det gör jag med gott samvete.

Vi var ju i Puerto Rico hela helgen och åt "bortalagad" mat och så var jag på babykalas på söndagen med en massa godis och sötsaker. Men så får det vara, man kan inte sitta och peta i maten när man är borta eller försöka motstå. Då lider man bara och har inget kul. Nä ska man roa sig så gör man det, så tar man igen det de andra dagarna.

Jag har varit ute och gått varje dag. Först själv med Alexander ½ till en timme, och sedan på eftermiddagen med Octavio om vi har haft tid. Samt har jag lyckats med morgongympan i sängen alla mornarna. Nu är det 15 situps raka, 15 sneda åt varje håll, 15 stjärtlyft och 15 armhävningar. Nästa vecka får vi se om jag lägger på några hantlar. Det gäller att skynda långsamt så att men blir van och fortsätter i stället för att det är jobbigt och man ger upp.

Fredagsvägning: 68,5 (eller 69,0 vågen vägde olika varje gång jag ställde mig på den)

1:a veckan 7-13 september
Startvikt: 70 kg

Vi har börjat lite lätt denna veckan. Jag skrev en handlingslista efter veckans meny i MåBra-tidningen på fredagen och vi handlade hem det som behövdes. Min mor prenumenerar på tidningen och skickar mig sina exemplar när hon läst klart dem. Jag river ur veckans menyer och har dem i en pärm. Sedan är det bara att skriva en lista på vad som behövs varje vecka och handla hem det, för att sedan följa dem dag för dag. Enkelt, man behöver aldrig tänka på vad man ska ha till middag. Listorna sparar jag sedan tillsammans med recepten i pärmen tills nästa gång man kommer förbi eller när man vill repetera veckan.
Vi veckohandlade alltså för första gången efter semestern och började äta MåBra-mat fr.o.m. lördagen. Tills på kvällarna får jag översätta recepten till spanska så att Octavio kan förbereda eller laga hela middagen eftersom det är då som jag lägger Alexander. Hur långt han hinner beror på hur lång tid det tar för Alexander att somna, men det känns ovant och bra att komma till färdiglagad mat på kvällen. Octavio är riktigt duktig på att följa recept. Hittills har han bara kunnat koka potatis och öpna en tonfiskburk. Det har varit jag som har lagat maten och han har diskat och plockat undan. Nu är det omvänt på kvällarna för jag har börjat att kunna diska med Alexander i barnstolen på mornarna. Han tittar intreserat på och klagar inte så mycket.

Det blev några skumgodisar på lördagen och några sockerfria Werthers orginal i veckan och så var det ju min födelsedag på onsdagen och då firade vi med doughnuts och glas. Men det verkat ha rymts innom min poängbuffert.

Jag har också försökt att komma ut minst en halvtimme om dagen med barnvagnen och en extra runda på kvällen med Octavio om vi har haft tid och han ork. Problemet med att gå här i Las Palmas att det inte finns några bra långa sträckor. Hela tiden finns det hinder som fattas trotoar, bilar parkerade på trottoaren, korsningar och smala gator så jag får stanna för bilar hela tiden. Därför är det svårt att få upp någon egentlig hastighet på gången. Så jag prickar i promenad lätt på MåBra-sidan. En dag hade till och med någon idiot parkerat så nära ytterdörren att jag inte kom ut med vagnen. Som tur är så lägger sig alla i här i Spanien så det dröjde inte länge förens grannfrun hade frågat killen i verkstan om han visste vem som ägde bilden och han sprang iväg till en fönsterfirma där man ringde till killen i bilen som fick komma och flytta på den. Annars sa dem att de hade lyft över barnvagnen över bilen åt mig.
I bland är det bra att ha nyfikna grannar.

Jag vägde mig nu på fredagen och hade bara gått ner ett halvkilo. Det var en besvikelse. Jag hade trott mera eftersom byxorna började att sitta, ja inte löst, men mindre trångt. Jag har ju fyllt upp alla mina kläder som jag har nu efter semestern och allt sitter trångt igen. Det var väl födelsedagen som satte krokben för viktminskningen. Vi får se hur det går nästa vecka. Det är ju som sagt svårare att gå ner än upp.

Nu ska vi åka till bungalowen i Puerto Rico över helgen och då lagar svärmor maten och man har inget att säja till om. Det blir att försöka äta det som man kan och inte oroa sig för mycket. Jag ska försöka att ta timmes-rundan på kvällen med barnvagnen för där finns det en bra aveny som man kan gå på. Problemet är att den timmen som jag kan gå innan Alexander ska sova är det fortfarande sol och varmt. Vi får se om jag får med mig Octavio som svettas och inte gillar att gå när det är soligt. Vem gillar det föresten?

 

ENTRE - ALBUM - BABY - DIET - SVERIGE